Wies van Beek - Breathcompany

Dennis van Vugt

Waarom krijgt de een IBD en de ander niet?

Waarom krijgt de een IBD en de ander niet..? IBD gezien vanuit de Germaanse geneeskunde, ook wel German New Medicine – GNM genoemd ontstaat in de psyche. De Amerikaanse arts Burrill Bernard Crohn, die in 1932 de diagnose stelde beschreef o.a. in zijn dossiers dat deze personen bepaald emotioneel gedrag vertoonde waaronder hoog sensitief. Daarnaast dacht hij dat het een virus kon zijn en besmette o.a. muizen met de ontlasting van patiënten maar geen van deze dieren ontwikkelde een ontsteking. Aan de andere kant experimenteerde hij ook met stress en muizen onder hoge mate van stress ontwikkelde wel ontstekingen in de darm. In die tijd was er onvoldoende ruimte en geluid om dit verder te onderzoeken en de opkomende farmaceutische industrie was toen al dominant

Wat maakt de ene persoon nu gevoeliger voor IBD dan de ander?

We groeien allemaal op in een X omgeving met een X karakter en X ervaringen. Als je eerlijk naar jezelf kijkt ben jij dan een persoon die volledig in vertrouwen en zonder stress door het leven gaat of ervaar je een bepaalde mate van minderwaardigheid, stress, angst, boosheid en of ben je hoogsensitief en ben je snel onder invloed van andere…? 

Het feit dat je IBD hebt toont indirect aan dat je in die laatste categorie valt, wees echt eerlijk naar jezelf. Ik ben dat ook, ik was vroeger zeer onzeker, ik werd gepest en ik uiten dat niet, ik kon moeilijk leren en leefde in mijn hoofd. Zoals al vaker gedeeld kreeg ik al op 9-jarige leeftijd de ziekte van Crohn, voeding had daar niets mee te maken. Er zijn veel zaken die ons als mens vormen en wat onze overtuigingen worden. Kijk eens naar jezelf in de spiegel en beschrijf dan op basis van het plaatje hieronder wie jij bent en welke gedachten en overtuigingen jij over jezelf hebt.

De gemiddelde leeftijd waarop IBD start is tussen de 13-30. Ook dat is geen toeval. Gedurende deze leeftijd ben je volop in ontwikkeling en sta je vaak nog niet stevig in je schoenen. Bepaalde situaties kunnen daardoor veel sneller als onverteerbaar worden ervaren. 

Ik ben zelf niet gelovig maar ik sta wel open voor energie en trauma’s die je ook van ouder op kind kunt doorgeven. Wat mij tot slot daarin opvalt is dat (bron: Wikipedia) mensen van Ashkenazi-Joodse afkomst (West Europa, o.a. in Duitsland, vier tot zeven keer zo grote kans hebben om de ziekte van Crohn te krijgen. Wellicht is dat wat vergezocht maar het zetten mij wel weer aan het denken, we weten allemaal wel wat voor een verschrikkelijke trauma’s die hebben meegemaakt…

GRATIS

E-BOOK IBD Klachtenvrij

De 3 meest gemaakt (denk) fouten waardoor je klachten blijven bestaan

Heb jij de ziekte van Crohn? Wil jij een beter leven met IBD

Zet je eerste stappen. Schrijf je in en ontvang het ebook direct per e-mail. Je ontvangt daarna ook een aantal mailings waarin ik je concrete tips en adviezen geef die je op het pad van herstel zetten.

PS. Dit ebook is ook zeer geschikt voor mensen met een ontsteking aan de dikke darm oftewel Colitis Ulcerosa

Naam(Vereist)