De rol van voeding bij IBD
Wies van Beek - Breathcompany

Dennis van Vugt

De rol van voeding bij IBD

Vandaag deel ik graag mijn inzichten over de rol van voeding bij IBD. Dit hoofdstuk komt ook uitgebreid terug in mijn IBD Klachtenvrij programma

Degene die mij al even volgen weten dat mijn oude IBD Protocol was gebaseerd op voeding en suppletie, eigenlijk zoals bijna alle holistische concepten. Dat is natuurlijk ook een logisch uitgangspunt als je uitgaat dat voeding direct in verbinding staat met je darm. 

Inmiddels maak ik hierin een belangrijk onderscheid. IBD (Crohn & Colitis) en een verstoorde vertering zijn twee verschillende zaken, waarvan 1. de klachten op elkaar kunnen lijken en 2. ze beide tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. 

๐Ÿ–๐Ÿฅ๐Ÿ๐Ÿ…๐Ÿฅฆ๐Ÿฅ– VERTERING ๐Ÿฅ–๐Ÿฅฆ๐Ÿ…๐Ÿ๐Ÿฅ๐Ÿ–

Een goede vertering start met goed kauwen en voldoende maagzuur. Door te veel dagelijkse stress (niet zozeer emotionele conflicten) kan je maagzuur afnemen en of de zuurtegraad gaat omlaag, dus niet zuur genoeg waardoor voedingsstoffen niet juist worden afgebroken. Indien je maag, je alvleesklier en dunne darm ook te weinig enzymen aanmaakt wordt je voeding wederom niet goed afgebroken wat voor problemen kan geven in je dikke darm. Deze klachten komen veel voor dus ook bij personen zonder IBD. Vaak heb je klachten als een opgeblazen buik of diarree maar GEEN ontsteking. 

De rol van stress is ook hier een hele belangrijke factor. Ik ken genoeg mensen die geen goed eetpatroon hebben en toch geen enkele darmklachten hebben, gewoon 0. Deze personen zijn wel doorgaans heel ontspannen en maken zich niet snel druk over iets. 

Aan de andere kant ken ik ook genoeg personen die elke dag goed eten, veel supplementen gebruiken die hun vertering ondersteunen en toch darmklachten hebben. Vaak zijn deze personen gevoelig voor stress. 

Mijn advies geef daarom mentale en fysieke ontspanning net zoveel of zelfs meer aandacht dan je voeding. 

๐Ÿ’Š๐Ÿฉบ๐Ÿ’‰๐Ÿฆ ๐Ÿšฝ๐Ÿงป๐Ÿ’ฉ IBD ๐Ÿ’ฉ๐Ÿงป๐Ÿšฝ๐Ÿฆ ๐Ÿ’‰๐Ÿฉบ๐Ÿ’Š

Bij IBD is er sprake van een chronische ontsteking in de dunne en of dikke darm die gepaard gaat veel buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, koorts, vermoeidheid en soms bloed en slijm bij de ontlasting en complicaties zoals een operatie of stoma. 

Het eten van een ๐Ÿ”hamburger of ๐Ÿ•pizza, ๐Ÿชkoek en ๐Ÿญsnoep en het drinken van ๐Ÿฅ›melk veroorzaakt geen chronische darmontsteking! Als je eenmaal klachten hebt is het zeker slim om je darm niet te veel te belasten met producten die op dat moment zwaarder zijn om te verteren. In dat geval adviseer ik zeker om tijdelijk je voeding aan te passen en aan de slag te gaan met de oorzaak van de ontsteking. 

Oorzaak gevolg

Belangrijk hierin is om OORZAAK en GEVOLG goed te begrijpen. Je krijgt geen IBD door het eten van rommel maar het eten van rommel met IBD maakt herstel wel lastiger. 

In een ander bericht heb ik al eens uitgelegd wat de rol van pathogenen en schimmels zijn in je darm en waarom deze verhoogd aanwezig zijn met mensen met IBD. Ze hebben een taak en zolang de bron niet weg is genomen waarvoor ze een taak hebben kun je ze proberen te doden en je darmflora herstellen, maar hoelang je dieet ook duurt of hoe veel supplementen je ook gebruikt deze disbalans komt altijd weer terug zodra je weer TERUG naar NORMAAL gaat en niet aan de slag gaat met de bron van je klachten. 

Dit betreft zoals ik al een aantal keer heb uitgelegd het aanmaken van extra darmweefsel tijdens een conflictperiode en het afbreken van deze extra cellen nadat je het conflict hebt opgelost door deze pathogenen en schimmels onder regie van je immuunsysteem. Dit is de bron van je klachten en de oorzaak van IBD in het algemeen. 

 Mijn advies 

Zie het als een totaal aanpak en RESET van hoe jij reageert op je omgeving en situaties. Simpel gezegd, een optimale vertering realiseer je door goede voeding, wat suppletie voor de juiste bouwstoffen inclusief extra probiotoica en enzymen en fysieke en mentale ontspanning. 

IBD los je op door op zoek te gaan naar het type emoties die jij als onverteerbaar hebt ervaren in het verleden en door je TRACKS in kaart te brengen die je klachten instandhouden en samenhangen met dit oorspronkelijke conflict, dit kan naast een emotie ook een geur, kleur, geluid, persoon of situatie zijn.

Heb je nog vragen stel ze in de commentaren of start vandaag nog met het IBD klachtenvrij programma.

GRATIS

E-BOOK IBD Klachtenvrij

De 3 meest gemaakt (denk) fouten waardoor je klachten blijven bestaan

Heb jij de ziekte van Crohn? Wil jij een beter leven met IBD?ย 

Zet je eerste stappen. Schrijf je in en ontvang het ebook direct per e-mail. Je ontvangt daarna ook een aantal mailings waarin ik je concrete tips en adviezen geef die je op het pad van herstel zetten.

PS. Dit ebook is ook zeer geschikt voor mensen met een ontsteking aan de dikke darm oftewel Colitis Ulcerosa

Naam(Vereist)