Voor verreweg de meeste van ons was voeding geen enkel probleem totdat we plots klachten kregen die bij IBD horen zoals bloed, slijm en diarree. Tot mijn 9e levensjaar at ik een volledig westers dieet zonder problemen. Vanaf een X moment kreeg ik klachten. Het is heel logisch om dan voeding aan te wijzen als oorzaak of ten minste een belangrijke factor aangezien het je darm belast. Toch is dit een verkeerde aanname, ten minste er is een verschil tussen een verstoorde vertering (treft genoeg personen) en IBD (veel zeldzamer).
Nog steeds gevoelig voor bepaalde klachten
20 jaar lang heb ik de beste en meest gezonde diëten gevolgd en handenvol supplementen geslikt die vanuit de holistische gezondheidshoek werden aanbevolen. Ondanks al deze interventies bleef ik nog steeds gevoelig voor bepaalde klachten, de laatste 10 jaar niet ernstig maar toch. Zo kon ik nagenoeg niet van deze diëten afwijken en had ik soms nog steeds onverklaarbare dipjes. En dat frustreerde want “ik deed toch alles goed” het gevolg was nog strenger en nog meer suppletie, het werd een neverending story. Totdat ik met German New Medicine (GNM) in aanmerking kwam. Vanuit GNM kijken ze anders tegen ziektes aan. Zo ook bij IBD.
Het uitgangspunt vanuit German New Medicine
Het belangrijkste uitgangspunt vanuit de Germaanse geneeskunde oftewel GNM is, dat je oerbrein je organen aanstuurt vanuit een overlevingsstrategie. In de huidige holistische gemeenschap wordt er ook vaak gesproken over de Gut Brain connection. Vanuit GNM heeft je oerbrein ook regie over je darm. Dit is een erg belangrijk uitgangspunt in het ontstaan van IBD.
German New Medicine uitgelegd
Stel je hebt een onverteerbaar stuk bot in je darm, in dat geval zal je oerbrein vanuit een overlevingsstrategie een signaal afgeven aan je darm om extra darmcellen aan te maken om te helpen bij het verteren. Omdat ons oerbrein (in tegenstelling tot ons mensbrein) geen onderscheid kan maken tussen een fysiek stuk bot of een onverteerbaar emotioneel conflict in je leven zal je darm in beide gevallen extra darmcellen aanmaken. Op het moment dat het (emotionele) conflict is opgelost zijn deze extra darmcellen niet langer meer nodig en breekt je eigen lichaam deze weer af door een wisselwerking van je immuunsysteem en door het verhogen van bepaalde microben in je darm wat gepaard gaat met tijdelijke klachten.
Voorafgaand aan de klachten
Personen met IBD ervaren dus voorafgaand aan de eerste klachten een bepaald conflict. Dit conflict betekent dat je een bepaalde situatie letterlijk niet kunt verteren, niet los kunt laten. Je blijft erin hangen, vaak gaat deze situatie gepaard met emoties als, angst, boosheid, frustratie, een laag zelfbeeld en of zelfmedelijden. Denk hierbij aan een hele slechte relatie, pesten, onderdrukking, een traumatische ervaring maar ook vergaande mate van perfectionisme of niet tegen onrecht kunnen. Bijna iedereen krijgt wel eens een keer te maken met een vervelende situatie, KEY is dus hoe jij met deze situatie omgaat, daar ligt de sleutel bij IBD.
In het plaatje hieronder zie je dit proces gevisualiseerd. GNM spreekt bij IBD over twee genezingsfase nadat je het conflict hebt opgelost.
- Genezingsfase 1 is het moment waarop je klachten ervaart, het te veel aan weefsel wordt weer afgebroken. Vaak is dat het moment dat je naar de dokter gaat en angstig bent. Vanuit de reguliere medische wetenschap wordt deze fase bestempeld als “je hebt een auto-immuun ziekte” en krijg je vaak medicatie.
- Genezingsfase 2 is het moment dat je weefsel wordt hersteld en dat de klachten verdwijnen.
Vanuit de evolutie gezien (stuk bot) duurt dit proces enkele dagen tot een paar weken. Echter doordat wij vandaag de dag jarenlang in een conflictfase kunnen zitten is die periode van inflammatie ook een stuk langer geworden.
De klachten worden chronisch van aard als je terugvalt in oud gedrag en je een nieuwe cyclus opstart van weefsel aanmaken en weer afbreken. Dit heet een “hangende genezing” waarbij je genezingsfase 2 niet helemaal afrondt en er meerdere fases door elkaar gaan lopen.
Dit alles en meer leg ik in detail uit in een van de modules van mijn IBD klachtenvrij programma zodat je dit bij jezelf gaat herkennen. Daarna ga ik in hoe je deze patronen kunt doorbreken, een van de middelen is een werkboek waarin je jouw puzzel gaat leggen waarbij je leert anders te reageren op bepaalde situaties. Tot slot geef ik ook een uitgebreide toelichting op mijn huidige kijk op voeding en de rol van bepaalde supplementen in dit proces.