IBD brein
Wies van Beek - Breathcompany

Dennis van Vugt

IBD EN ONZE 3 BREINEN 

Het concept van het drie-enige brein kan veel inzicht verschaffen over de drie gebieden van het menselijke brein die afzonderlijk en als netwerk een beslissende rol spelen bij het ONTSTAAN en HERSTEL bij IBD!

Primatenniveau: de grote hersenen, neo-cortex, rationele of menselijk brein

Functies: bewust waarnemen, betekenis geven, planning van handelingen, aanpassingsvermogen, willekeurige bewegingen, taal, remming van impulsen

Zoogdierniveau: limbisch systeem, de middenhersenen, emotionele brein of zoogdierenbrein

Functies: emotionele regulatie van stemmingen en gevoelens, stuurt gevoelens en emoties die met binding te maken hebben, communicatie en uitdrukken van gevoelens. Amygdala (angst) en hippocampus (geheugen), motivatie en emotie herinnering

Reptielniveau: de hersenstam, instinctief reptielenbrein, overlevings brein.

Functies: overleven van het individu en de soort, regelsystemen voor levensnoodzakelijke instincten en reflexen: slaap, eetlust en spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop en hartfrequentie, lichaamstemperatuur, seksualiteit, zelfbehoud, vecht- en vluchtgedrag

Bij IBD ontstaat er een disbalans in de samenhang tussen onze 3 hersen typen, ons mensbrein ervaart een langdurige emotie en we vertellen ons zoogdierenbrein en reptielenbrein dat er een bedreiging is / dat onze overleving in het gedrang is.

Trauma’s en emotionele conflicten leiden in dat geval tot over-activatie van het limbische en reptielen brein. Onopgeloste emoties veroorzaken steeds weer de verdedigende – maar niet meer noodzakelijke –vecht- vlucht-bevriezing reacties of overlevingsreacties op.

Als deze emoties (dus geen fysieke bedreiging) dus te lang aanhouden wordt het reptielen/oerbrein dominant en ons mensbrein passief gaat het reptielenbrein een biologisch programma starten om je te helpen met overleven door 1 van je organen in een overdrive te zetten. Bij IBD is er dus altijd sprake van een brokconflict, je kunt iets niet verteren / accepteren waardoor je darm extra darmcellen gaat aanmaken en weer afbreken als je tot een oplossing komt. 

De oplossing bij IBD ligt dus in het duurzaam oplossen van deze emotionele conflicten en je mensbrein weer de regie te geven door continu tegen jezelf te zeggen dat het OK is en dat je veilig bent en dat de situatie uit je verleden geen bedreiging meer vormt. Leer ontspannen en geef je lichaam dat gevoel. Leer tevens in het nu, situaties te verteren en te accepteren, heb vrede met wat is en vertrouw op je lichaam!

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Download dan ook mijn gratis E-book voor meer inzichten: https://healthpulse.nl/ebook/Of vraag een gratis adviesgesprek aan op https://healthpulse.nl

GRATIS

E-BOOK IBD Klachtenvrij

De 3 meest gemaakt (denk) fouten waardoor je klachten blijven bestaan

Heb jij de ziekte van Crohn? Wil jij een beter leven met IBD

Zet je eerste stappen. Schrijf je in en ontvang het ebook direct per e-mail. Je ontvangt daarna ook een aantal mailings waarin ik je concrete tips en adviezen geef die je op het pad van herstel zetten.

PS. Dit ebook is ook zeer geschikt voor mensen met een ontsteking aan de dikke darm oftewel Colitis Ulcerosa

Naam(Vereist)