Oorzaak van je darmklachten
Wies van Beek - Breathcompany

Dennis van Vugt

De oorzaak van je darmklachten zit in de wijze waarop jij situaties in je leven ervaart

Op het moment dat je al tijden flink ongemak ervaart in je darmen ga je op zoek naar de oorzaak van je darmklachten. Als we vervolgens bepaalde pathogenen, schimmels en andere microben in de darm terugvinden geven we die de schuld van de klachten, immers ze zijn met (te) grote getalen aanwezig en de darmflora is uit balans.

Zoals de casus hierboven omschrijft keek ik ook jarenlang naar mijn eigen klachten en die van andere.

Maar in de basis is dat hetzelfde als de brandweer de schuld geven van de brand, want immers waar brand is is de brandweer, dus zij zijn de oorzaak. Onze maatschappij, de medische wetenschap maar ook de holistische gezondheidshoek zijn gestoeld op slecht en goed. Maar de natuur werkt helemaal niet zo, als een boom is beschadigd of ziek is eten schimmels de dode stukjes op, een omgevallen boom zit onder de schimmel, de kringloop van het leven. 

Zo is het ook in de darm, deze schimmels, pathogene en andere microben (m.u.z. van een tropische parasiet) hebben een functie en worden door je eigen lichaam in opdracht van je oerbrein/ hersenstam aangemaakt om weefsel (darmcellen) af te breken die tijdens een conflictperiode zijn opgebouwd om je te helpen met het verteren van die situatie. Om die reden testen mensen met IBD positief op deze microben.

Zolang je niet met je emoties aan de slag gaat blijven deze microben terugkomen hoevaak je zo ook belaagt met supplementen zoals probiotica en kruidencapsules of een streng dieet die de voedingsbodem weghaalt waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen.

Zodra je weer suiker en zetmelen gaat eten komen de klachten weer terug omdat hun taak nog niet is volmaakt. Indien je (zware) medicatie gebruikt, kun je ook weer alles eten omdat dit het proces ook platlegt. Je immuunsysteem is de dirigent die dit proces begeleid. 

Ik heb dit keer op keer gezien bij mijzelf en andere. Op het moment dat je hierbij ook angst voor voeding creëert vererger je de reactie van je lichaam op deze stoffen waardoor je nog strenger naar deze zaken gaat kijken, een vicieuze cirkel. Ook dit gold voor mij. 

Zodra je dit gaat begrijpen (lees hiervoor ook mijn artikel De rol van voeding bij IBD) en je gaat werken aan de oorzaak van je darmklachten die is gelegen in de psyche en de wijze waarop jij situaties niet kunt verteren kun je stoppen met een streng dieet of bepaalde dure interventies die alleen tijdelijk verlichting geven. Je zult ook zien dat de disbiose darmflora verdwijnt en Candida niet meer dominant aanwezig is. Vanuit mijn IBD Klachtenvrij programma help ik jou een handje om aan de oorzaak van je darmklachten te werken.

Ik heb 15+ jaar het SCD gevolgd en eet nu sinds 1 jaar alles weer (met mate) want ik voorzie mij lichaam wel van de juiste bouwstoffen. Maar af en toe een pizza, pasta of lasagne eet ik nu wel weer zonder problemen net zoals ik dat deed voordat ik op mijn 9e de ziekte van Crohn kreeg. En dat is genieten! 

Ik blijf het roepen, de oorzaak zit in de wijze waarop jij situaties in je leven als onverteerbaar ervaart en je autonome zenuwstelsel (Nervus Vagus) overprikkeld raakt en in een flight or fight modus schiet. Stap uit de trein van eindeloze strenge low carb diets en bepaalde dure interventies.

0 reacties

GRATIS

E-BOOK IBD Klachtenvrij

De 3 meest gemaakt (denk) fouten waardoor je klachten blijven bestaan

Heb jij de ziekte van Crohn? Wil jij een beter leven met IBD

Zet je eerste stappen. Schrijf je in en ontvang het ebook direct per e-mail. Je ontvangt daarna ook een aantal mailings waarin ik je concrete tips en adviezen geef die je op het pad van herstel zetten.

PS. Dit ebook is ook zeer geschikt voor mensen met een ontsteking aan de dikke darm oftewel Colitis Ulcerosa

Naam(Vereist)