Wies van Beek - Breathcompany

Dennis van Vugt

Een knoop in je maag

We kennen allemaal wel het gezegde deze situatie voelt als een knoop in je maag of als een “baksteen” in mijn maag.

Wat je hiermee zegt is dat je een bepaalde situatie of ervaring niet kunt “verteren” niet kunt loslaten. Vaak gaat deze situatie gepaard met emoties als angst, boosheid, frustratie, verdriet, minderwaardigheid en onrechtmatigheid. Vaak komt deze ervaring ook onverwacht en voelt het dus letterlijk als een knoop in je maag…

Wat ik zie is dat personen met IBD gevoelig zijn voor deze processen. Ze blijven hangen in deze emoties en kunnen het niet loslaten, soms door situaties uit het verleden (jeugd) maar ook door een bepaald karakter zoals jezelf niet uiten (binnenvetter).

Je organen hebben de functie om je te helpen overleven en te beschermen. Het gaat niet alleen maar over je biologisch in leven houden.

Stel je hebt een onverteerbaar stuk bot in je darm, in dat geval zal je oerbrein vanuit een overlevingsstrategie een signaal afgeven aan je darm om extra darmcellen aan te maken om te helpen bij het verteren.

Omdat ons oerbrein (in tegenstelling tot ons mensbrein) geen onderscheid kan maken tussen een fysiek stuk bot of een onverteerbaar emotioneel conflict in je leven zal je darm in beide gevallen extra darmcellen aanmaken.

Op het moment dat het (emotionele) conflict is opgelost zijn deze extra darmcellen niet langer meer nodig en breekt je eigen lichaam deze weer af door een wisselwerking van je immuunsysteem en door het verhogen en verlagen van bepaalde bacteriën in je darm waaronder pathogene en schimmels zoals candida wat gepaard gaat met tijdelijke klachten.

Een knoop in je maag veroorzaakt chronische ontstekingen

Zolang je niet anders leert denken en doen zal je lichaam (je oerbrein) elke keer als jij een bepaalde emotie ervaart dit proces weer opnieuw opstarten om je te helpen overleven. Dit betekent uiteindelijk ook weer tijdelijke ontstekingsklachten. Zolang je niet leert van de situatie zit je vast in dit proces.

Vergelijk het met “hoogtevrees” elke keer dat je op een hoogte staat ervaar je angst, of dit nu reëel is of niet dat maakt niet uit, jouw lichaam registreert een gevaar en wilt je beschermen door je een angst gevoel te geven zodat jij weer naar beneden gaat.

Dit proces werkt ook bij dieren. Stel een hond die bang is geworden van vuurwerk door een harde knal, zal elk oudjaar opnieuw angstig zijn.

Het gaat erom dat je leert van de situatie en dat je de ervaring “verteert” en kunt loslaten. Zorg dat je begrijpt welke emoties bij jou een rol hebben gespeeld in het ontstaan van IBD (de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa) en een rol spelen bij de instandhouding van je klachten vandaag.

Vertel je lichaam dat het OK is, er is geen dreiging, er is geen gevaar, deze illusie leeft alleen in je hoofd en gedachten. Op het moment dat je hiermee aan de slag gaat zul je zien dat je IBD klachten minder worden en op termijn in zijn geheel zullen verdwijnen.

 

0 reacties

GRATIS

E-BOOK IBD Klachtenvrij

De 3 meest gemaakt (denk) fouten waardoor je klachten blijven bestaan

Heb jij de ziekte van Crohn? Wil jij een beter leven met IBD

Zet je eerste stappen. Schrijf je in en ontvang het ebook direct per e-mail. Je ontvangt daarna ook een aantal mailings waarin ik je concrete tips en adviezen geef die je op het pad van herstel zetten.

PS. Dit ebook is ook zeer geschikt voor mensen met een ontsteking aan de dikke darm oftewel Colitis Ulcerosa

Naam(Vereist)